Expositie Els Wieringa 

Expositie Els Wieringa Op 16-17 en 18 februari 2024 exposeert Els Wieringa samen met vier andere kunstenaars in galerie De Gehoorzaal P'Arts, Vijverhof 41, 3734 DA Den Dolder. Route en informatie is te vinden op: stichtingparts.nl
Keep your crypto holdings secure and accessible with Ledger Live Desktop, so that you can always manage coins and access them.

In Memoriam Ria Lokker 

In Memoriam van Ria Lokker zoals uitgesproken door Wim Broekman bij de begrafenis van Ria op 31 januari 2023:


In memoriam Ria Lokker

Ria ken ik van de vele reizen die ik sinds 1978 met Fred Hazelhoff voor het blad FOTO heb georganiseerd en begeleid. Met zeker een tiental daarvan zijn Ria en Kees mee geweest, altijd samen. Afrika, IJsland, Canada, India, Spitsbergen, de Galápagos en waarschijnlijk wel meer. Al tijdens de 1e reis vertrouwde Ria me toe, dat ze vaker met ons zou reizen, want tijdens de vorige reis met een ander fotoblad deed de reisleider te weinig en dronk ’s avonds te veel.

Ze hielden woord, ze gingen telkens weer mee, en die vertrouwelijkheid blééf. Gelukkig kon Ria ook met mijn partner Lenie Kneppers uitstekend door één deur. We raakten bevriend, er is veel, heel veel gelachen. Tussen Ria en Lenie was vaak een half woord al genoeg voor de slappe lach. Binnen een paar jaar ontstond met minstens een tiental andere medereizigers een vriendengroep, die elkaar af en toe opzochten om hun reisherinneringen en foto’s uit te wisselen, of die elkaar ontmoetten b.v. in het Museon bij de Wildlife Photographer of the Year.

Eén herinnering slechts. In 1987 gingen we met de oude ‘Plancius’ naar Spitsbergen. Ik moest met het verplichte, maar antieke geweer de groep beschermen tegen ijsberen, maar ik kon niet schieten. Onder de bemanningsleden zaten meer mensen die eigenlijk niet voor hun taak berekend waren. De ‘kok’ zat in het vliegtuig op de heenweg nog een kookboek te lezen. Die bremzoute vis, die eerst een dag had moeten weken om het zout kwijt te raken, met een visser geruild tegen een kratje bier. Het niet gerezen brood … heel kleine, heel compacte bammetjes. Lenie heeft hem het bakken geleerd.

Wel heb ik Kees en Ria daar kunnen redden, niet dankzij het geweer, maar door tijdig te waarschuwen tegen een dreigende aardverschuiving. Die bleef toen gelukkig uit, maar bij mijn volgende bezoek bleek die hele helling en ondergrond waarop ze hadden gelopen in zee verdwenen.

We hebben Ria leren kennen als een uitstekend fotografe – en Kees óók, tot hij in Ria zijn meerdere erkende en hij zich toelegde op het faciliteren van Ria’s fotografie. Eénmaal kon ik Ria’s foto’s publiceren in FOTO, en eenmaal een prijsje overhandigen voor de ‘beste foto van die reis’, waarbij beiden me hartelijk ontvingen in Goedereede.

Even hartelijk was eens de ontvangst in Landmannalaugar op IJsland, toen ze zelfstandig reisden en wij met een groep daar ook net kampeerden. Wij daalden van een berg af, Ria herkende ons al op grote afstand en vroeg ons in hun gehuurde minicamper op de koffie.

In 1999 werd Ria lid van het Natuurfotografen Gilde via de gebruikelijke ballotage, die ze met glans doorstond. Ze was óók zeer welkom, omdat het Gilde toen nog grotendeels een mannenbolwerk was, en dan zo’n aardige en goeie vrouw erbij. Ria oogstte steeds veel bewondering voor haar foto’s en maakte ook in het Gilde meteen veel vrienden. Een even grote waardering kreeg ze voor haar warme sociale opstelling, altijd positief, een vriendelijk woord, belangstellend, serieus maar met de nodige humor en relativering.

De laatste jaren, toen ze er zelden bij kon zijn door haar verslechterende gezondheid, ja zelfs tot maar een paar weken geleden, bleef Ria de Webmaster van het Gilde. Die taak vervulde ze heel consciëntieus, ‘streng doch rechtvaardig’ voor zover zij zelf kon bepalen wat er op de website kwam. Dan telefoneerde ze zeker een uur lang met Lenie over de keuzes en natuurlijk over de verenigingsroddels. Slechts éénmaal in al die jaren kwam er kritiek op haar website-beheer, volkomen onterecht en bovendien zo krenkend, dat dit haar diep raakte. Het Gilde-bestuur steunde haar vierkant na onderzoek en uit overtuiging, en wees de klaagster terecht.

Al zagen we Ria niet meer lijfelijk, hoogstens via Zoom, het contact bleef tot op het laatst in stand. Wij en het hele Gilde leefden met haar mee, Kees hield ons op de hoogte wanneer ze dat zelf niet kon.

Aan een langdurig medisch circuit is een eind gekomen. We hadden Ria een veel langer gezond leven van harte gegund en daarop gehoopt. Ze laat een voelbare leegte achter in het Gilde, ze was speciaal. We moeten afscheid nemen van een plezierige vriendin.

Ria, met jouw staat van dienst kan het niet anders dan dat je in een eventueel hiernamaals met open armen wordt ontvangen. En hier beneden vergeten we je niet.

Wim Broekman, 31 januari 2023


LENIE KNEPPERS nominatie bij de Fotobond Jubileumwedstrijd 

LENIE KNEPPERS nominatie bij de Fotobond Jubileumwedstrijd Bij de Fotobond jubileumwedstrijd heeft Lenie Kneppers een nominatie ontvangen met deze foto van Spitsbergen. 

PETER VERWOERD 'Highly Commended' bij Lowland Photo Contest 2022 

PETER VERWOERD 'Highly Commended' bij Lowland Photo Contest 2022 Bij de Lowland Photo Contest 2022 heeft Peter Verwoerd een Highly Commended behaald in de categorie abstract.

MADELEINE LENAGH EERVOLLE VERMELDING BIJ "DE GROENE CAMERA 2022" 

MADELEINE LENAGH EERVOLLE VERMELDING BIJ

Bij de natuurfotowedstrijd  "De Groene Camera 2022"  heeft Madeleine met haar foto  "Blue wave" 

 een eervolle vermelding verdiend in de categorie "Landschappen, weer- en natuurverschijnselen".HEIKE ODERMATT "Highly commended" bij GDT 2021. 

HEIKE ODERMATT

Bij de jaarlijkse fotowedstrijd van het GDT (European Wildlife Photographer of the Year  Competition 2021), heeft Heike in de categorie "Planten" een Highly Commended verdiend.

Ze behaalde de eervolle vermelding met haar foto  "Heide in het laatste licht".


Alle andere winnaars zijn te bekijken via deze link:

 https://www.gdtfoto.de/seiten/gdt-european-wildlife-photographer-of-the-year-results-2021.html


HEIKE ODERMATT "Highly commended" bij EWPOTY 2020. 

HEIKE ODERMATT

Bij de jaarlijks door het GDT georganiseerde fotowedstrijd "European Wildlife Photographer of the Year", is Heike in de prijzen gevallen. In de categorie Landschap behaalde zij een Highly commended met haar foto "Illusion".

Het beeld is gemaakt vanuit het vliegtuig en toont een bergtop van Spitsbergen.

Door de lage stand van de zon ontstaat een spel van licht en schaduw, hetgeen een boeiend geheel oplevert.

Alle winnende foto's zijn te bekijken via deze link:

https://www.gdtfoto.de/seiten/gdt-european-wildlife-photographer-of-the-year-results-2020.html

Een aanrader vanwege het hoge niveau!
PETER VERWOERD RUNNER -UP BIJ DE "GROENE CAMERA 2020". 

PETER VERWOERD RUNNER -UP BIJ DE

Peter Verwoerd is met zijn sfeerbeeld van damherten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen  runner-up geworden in de categorie Dieren.

Uit het juryrapport: "Verstild aanschouwen de twee damherten het zachte ochtendlicht dat over het landschap vloeit. De fraaie opbouw in lagen biedt een onwerkelijk decor. Waarin ook een scala van de rijk getooide bomen een prominente rol vervullen door geduldig boven de grondmist uit te prijken".

GERTJAN KETELAARS EERVOLLE VERMELDING BIJ "DE GROENE CAMERA 2020". 

GERTJAN KETELAARS EERVOLLE VERMELDING BIJ

In de categorie Landschappen  heeft Gertjan Ketelaars een eervolle vermelding verdiend met zijn intrigerende beeld van de storm op 18 februari 2020. In de Loonse en Drunense duinen vloog het zand hem letterlijk om de oren èn de lens.

Dat  is in de foto terug te zien door de opgelichte zandkorrels. Het beeld is gemaakt met behulp van een Lee little stopper en een Lee ND soft grad 0,6.

HEIKE ODERMATT  "HIGHLY COMMENDED" BIJ GDT 2019. 

HEIKE ODERMATT 

Bij de jaarlijkse natuurfotowedstrijd van het GDT heeft Heike met haar beeld van vogelrotsen bij een ruige zee, een eervolle vermelding gekregen in de categorie "Vogels".

De foto is begin maart gemaakt tijdens een stormachtige dag op IJsland, waar de eerste drieteenmeeuwen beginnen te nestelen op het schiereiland Dyrhólaey.

EERVOLLE VERMELDINGEN BIJ DE GROENE CAMERA 2019 

EERVOLLE VERMELDINGEN BIJ DE GROENE CAMERA 2019

THEO JANSSEN heeft met zijn beeld "Polder bij Zoetermeer" een eervolle vermelding gekregen bij natuurfotowedstrijd De Groene Camera 2019 in de categorie "Landschappen".

In deze categorie werden foto's gevraagd van Nederlandse of Belgische landschappen met een hoofdzakelijk natuurlijk karakter.


DE GROENE CAMERA 2019 

DE GROENE CAMERA 2019

PETER VERWOERD heeft bij natuurfotowedstrijd "de Groene Camera 2019"  maar liefst drie eervolle vermeldingen gekregen. Hij behaalde dit fraaie resultaat in de categorieën "Serie", "Dieren" en "Vogels".

Zijn serie bestond uit 8 foto's rond het thema "Zand", waar het beeld hiernaast er één van is.


DE GROENE CAMERA 2019 

DE GROENE CAMERA 2019

PETER VERWOERD - Eervolle vermelding in de categorie "Dieren", waarvoor foto's gevraagd werden

van in het wild levende zoogdieren, reptielen en amfibieën in Nederland en België .


DE GROENE CAMERA 2019 

DE GROENE CAMERA 2019

PETER VERWOERD - Eervolle vermelding in de categorie "Vogels". Er mochten beelden

ingestuurd worden van in het wild levende vogels in Nederland en België.


DICK HOOGENBOOM  "Highly commended"  in Bio Photo Contest 2018 

DICK HOOGENBOOM 

Met het  beeld van een baltsende grote trap in zijn biotoop in Extremadura (Spanje) heeft Dick een

hoge waardering verdiend in deze internationale natuurfotowedstrijd.

HEIKE ODERMATT VALT IN DE PRIJZEN BIJ GDT 2018. 

HEIKE ODERMATT VALT IN DE PRIJZEN BIJ GDT 2018.

In de categorie "Landschappen" heeft Heike met haar beeld van een drieteenmeeuw boven

het ijs bij Spitsbergen, de 6de plaats behaald bij de fotowedstrijd "GDT Natuurfotograaf van het jaar".


HEIKE ODERMATT wint prijs bij GDT. 

HEIKE ODERMATT wint prijs bij GDT.

Bij de fotowedstrijd van het GDT (Europese Natuurfotograaf van 2017), heeft

Heike Odermatt in de categorie Landschappen de 2e prijs gewonnen met haar foto

"Wanneer het ijs smelt........."

Els Wieringa succesvol bij "De Groene Camera 2017". 

Els Wieringa succesvol bij


Els verdiende een eervolle vermelding in de categorie "Abstract" met haar foto van
weerspiegelende bomen in het water.

HEIKE ODERMATT  2e plaats bij "Festival de l"Oiseau et de la Nature". 

HEIKE ODERMATT  2e plaats bij April 2017.

Met haar foto "Nieuwsgierige Falkland-kwakken" heeft Heike de tweede plaats   behaald in de categorie "Duo" van deze internationale natuurfotowedstrijd.


 

NIEUWS HEIKE ODERMATT IN DE PRIJZEN BIJ GDT NATUURFOTOGRAAF 2016.Met haar beeld van zeepokken op kleurrijke rotsen, gemaakt tijdens haar laatste reis naar

Finland/Noorwegen in 2013, heeft Heike Odermatt de 6e prijs verdiend in de categorie  "Andere dieren"

bij de natuurfotowedstrijd van het GDT.

Peter Verwoerd  1e prijs in Lowland Photo Contest 2015 

Peter Verwoerd  1e prijs in Lowland Photo Contest 2015 Peter Verwoerd won met zijn  spreeuwenbeeld de 1e prijs in de categorie 'Vogels' in de Lowland Photo Contest in België.
De foto werd door de jury als volgt omschreven:

Een beeld waar je naar blijft kijken. De foto bevat een fraaie gelaagde opbouw van riet, via stilzittende spreeuwenwolk, maar dan toch even anders.

Bovendien werd zijn foto in de categorie 'Mens en Natuur'  highly commended.


Heike Odermatt in de prijzen bij de Wildlife Photographer of the Year Competition 2015. 

Heike Odermatt in de prijzen bij de Wildlife Photographer of the Year Competition 2015. Zij heeft met  haar foto "Pine pioneer" in de categorie "Plants" een EERVOLLE VERMELDING verdiend.

Na een verwoestende brand op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant in 2010, keerde Heike 2 jaar
later terug, benieuwd naar het herstel van de natuur.
Ze trof deze prachtige grijze heide aan, met daartussen het frisse groen van een  ontkiemende den.
De hitte brengt begraven zaden tot leven, terwijl de asresten de aarde vruchtbaar maken en de jonge plant kan profiteren van het licht in de ontstane ruimte.


UPDATE 30.10.2015:
Bij de GDT-fotowedstrijd "Europese Natuurfotograaf 2015" is Heike met deze foto ook in de prijzen gevallen.
Zij verdiende hiermee een "HIGHLY COMMENDED"  in de categorie "Planten".

Van harte gefeliciteerd met de mooie resultaten in deze prestigieuze wedstrijden!

Meer beelden zien van Heike?  http://www.odermatt.nl/nl/Heike Odermatt  "highly commended" in Bio Photo Contest 2015. 

Heike Odermatt  "highly commended" in Bio Photo Contest 2015. Het thema van de fotowedstrijd was deze keer "Rivers, lakes, marshes and lagoons".

Heike:
"In 2007 maakte ik met de 500 mm. deze foto van waterdrieblad  in het moerasgebied van het
Fulufjället N.P. in Zweden. Het vroege ochtendlicht liet de herfstkleuren mooi weerspiegelen in het water.
Goed, dat ik op het werkelijk allerlaatste moment tòch nog meegedaan heb." Peter Verwoerd op Birdpix. 

Peter Verwoerd op Birdpix. Ons lid Peter Verwoerd is "Fotograaf van de maand september 2014" op Birdpix, de bekende website
voor vogelfotografen.

In een interview vertelt hij over zijn drijfveren en inspiratie, terwijl een gevarieerd portfolio met
boeiende beelden van zijn hand, het verhaal compleet maakt.

Heike Odermatt succesvol bij GDT-fotowedstrijd 2014. 

Heike Odermatt succesvol bij GDT-fotowedstrijd 2014.
Bij de jaarlijkse fotowedstrijd van het GDT, is Heike Odermatt met maar liefst twee beelden in de prijzen gevallen. In de categorie "Zoogdieren" werd haar foto van twee gemzen in het late licht bekroond en in de categorie "In detail" verdiende ze met haar close-up van een walrus, eveneens een plek bij de prijswinnaars.

Leon Hermans valt in de prijzen. 

Leon Hermans valt in de prijzen. Leon Hermans -tevens lid van Camera Natura- kreeg voor zijn foto "Greenland" de Zilveren FIAP Medaille.

Collega-club Camera Natura van de Fotobond bereikte een ‘honorable mention’ (6e plaats)
 in de 17e FIAP Biënnale 2014  in India, met hun inzending van 20 foto’s van 15 leden.
 

Prijswinnaar in de Roots Natuurfotowedstrijd 2014. 

Prijswinnaar in de Roots Natuurfotowedstrijd 2014. Ons lid Leon Hermans heeft een prijs behaald in de jaarlijkse natuurfotowedstrijd van
het maandblad Roots. Onze hartelijke felicitaties met het behaalde resultaat!
Het winnende beeld  staat in het oktobernummer van Roots.

Leon behaalde de 1ste prijs in de categorie "Art of Nature". Zijn beeld van spiegelingen wordt
door de jury o.a. omschreven als: "Een logische en perfecte uitsnede. Een foto om uren naar te kijken".

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston